HÍRLEVÉL

Vélemények

Nem mosnak kezet az ápolók, ha kesztyűt vesznek fel

2012.11.08

Azok az orvosok, akik kesztyűt húznak, 30%-kal kevesebbszer mosnak kezet – állítja egy tanácsadó. A kórházi személyzet tagja úgy gondolják, hogy a kesztyűk viselése steril környezetet biztosít a kezeik számára, így nem fertőződhetnek meg a betegektől érintés útján. Minden viszont téves elképzelés.

"A legtöbben nem tudják, hogy a baktériumok könnyedén áthatolnak a gumikesztyű falán." - mondta Dr. Sheldon Stone a londoni Royal Free kórház tanácsadója, aki az elmúlt 20 évben számtalan olyan kórházi fertőzéssel találkozott, melyek könnyedén elkerülhetők lettek volna.

Az orvosok nemcsak abban hibáznak, hogy a betegek között nem cserélik le a gumikesztyűjüket, hanem beleesnek abba a hamis illúzióba is, hogy ezáltal kevesebbszer kell kezet fertőtleníteniük.

Dr. Sheldon Stone kutatásai felfedték, hogy a kórházi személyzet tagjai a betegápolások előtt és után alig az esetek 50%-ában fertőtlenítik a kezüket. Továbbá azok, akik kesztyűt viselnek, ennél is 33%-kal kevesebbszer végzik el a kézhigiénés gyakorlatot.

A baktériumok terjedése

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy kesztyűviselés esetén is 3-5 adagnyi kolóniaképző baktérium jut át a kézre a fertőzött felületekről a latex mikro-méretű pórusain keresztül. A baktériumok vándorlása viszont nem egyirányú folyamat, azok az orvosi kesztyűn belülről is kikerülhetnek a betegekre.

Dr. Sheldon hozzáteszi, hogy az ápolószemélyzet a kesztyűhasználatot a kézmosás alternatívájaként értelmezi. "Az egészségügyi dolgozók és végső soron a kórházak vezetői meg kell hogy értsék a helyes kézhigiénia fontosságát, és be kell tartatniuk annak alkalmazását az intézményeikben."

További ajánlataink

Infekciókontroll

Az infekciókontroll alapja a kézhigiéne. A fertőzések elleni harcban a megelőzés a legjobb fegyver, és ebben a kézmosás és a kézfertőtlenítés segít a leginkább.

Pénzt vagy életet?

Egy kórház kézhigiénés stratégiáját higiénés szempontok alapján ajánlott kiépíteni, de természetesen a tervezésbe mindig beleszólnak a gazdasági szempontok.

Kézhigiénés stratégia

Egy kórház számára kihívás megtervezni az időtálló, jogszabályoknak és felhasználóknak megfelelő infekció-kontroll tervet, azon belül a kézhigiénés stratégiát.

Kapcsolat

A Green Clean Kft. központi irodája Csákváron található. 8083 Csákvár, Szent Mihály tér 9. A raktár címe pedig 8083 Csákvár, Kossuth utca 58.